Banken die zich profileren met een duurzaam en sociaal imago hebben niet te klagen over gebrek aan populariteit. Maar voor spaarders zijn er momenteel wel grote verschillen tussen Triodos Bank en SNS-dochter ASN Bank, vooral bij de variabele rentes. 

Sinds de kredietcrisis van 2008, waarin de Nederlandse grootbanken het zwaar te verduren kregen, kijken veel consumenten kritischer naar hun huisbank. Daarvan hebben ook banken geprofiteerd die zich profileren met een ecologisch en sociaal verantwoorde insteek.

De belangrijkste spelers in Nederland zijn hierbij Triodos Bank en ASN Bank. Laatstgenoemde is een dochter van de in 2013 genationaliseerde bankverzekeraar SNS Reaal.

Duurzaam sparen en beleggen populair

Afgelopen donderdag wees ASN Bank op een rapport van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO), waaruit blijkt dat zowel duurzaam beleggen als duurzaam sparen afgelopen jaar populairder is geworden.

Voor de spaarmarkt zag VBDO bijvoorbeeld een toename van het bedrag aan ‘duurzaam spaargeld’ in 2013 met 10,3 procent tot 15,4 miljard euro. “De totale spaarmarkt groeide vorig jaar met slechts 0,7 procent. De omvang van het duurzame spaargeld groeit al sinds 2007 harder dan het ‘reguliere’ spaargeld.”

ASN had eind vorig jaar zo'n 9,2 miljard euro aan spaargelden onder beheer en claimt het marktleiderschap op het gebied van duurzaam sparen met een aandeel van 63,5 procent.

Triodos gaf in augustus aan de toevertrouwde middelen (spaartegoeden, inclusief termijndeposito's en tegoeden op betaalrekeningen) in de eerste helft van dit jaar met 7 procent te hebben zien stijgen tot zes miljard euro. Ook verwelkomde de bank uit Zeist 33 duizend nieuwe klanten.

Spaarrentes laag

Een blik op de actuele spaarrentes leert echter dat ook bij de duurzame banken sparen momenteel geen vetpot is. Bij de variabele rentes voor spaarrekeningen met vrije opname is bovendien een fors verschil te zien tussen Triodos en ASN.

Op rentelijstjes zoals die van de site spaarinformatie.nl bungelt Triodos onderaan met een variabele rente van 0,4 procent, terwijl ASN Bank met 1,4 procent rente aardig mee doet in de top. Dat is weergegeven in de onderstaande grafiek.

Bij alle banken geldt overigens dat het voor spaarders niet makkelijk is om de inflatie van circa één procent bij te houden, zodat spaargeld waardevast blijft.  De variabele spaarrente van Triodos en een reeks andere banken die onder de één procent zitten, komt feitelijk neer op een zogenoemde 'negatieve reële rente'.

Helemaal lastig wordt het voor spaartegoeden boven de fiscale grens van circa 20 duizend euro, waar naast de inflatie ook de vermogensrendementsheffing van 1,2 procent op drukt.

Triodos: meer aanbod dan vraag naar geld

Wat de duurzame banken betreft is het wel de vraag waar de grote verschillen bij de variabele rentes vandaan komen.

Triodos Bank wijst erop dat de bank altijd probeert kosten en opbrengsten "in goed evenwicht over de belangrijkste stakeholders te spreiden." Ofwel: de bank probeert een balans te vinden tussen de rente die spaarklanten ontvangen, de rente die door Triodos gefinancierde ondernemers voor hun krediet betalen en de kosten die de bank moet maken.

De woordvoerder wijst erop dat er daarnaast "een faseverschil" is bij het omzetten van kort geld (dat je aantrekt bij spaarders) naar lang geld (dat je uitzet in de vorm van kredieten). "Steeds meer mensen vinden hun weg naar Triodos Bank en duurzame banken in het algemeen, maar dit betekent niet dat we concessies doen bij het omzetten van spaargeld naar kredieten."

Triodos financiert initiatieven en ondernemingen die "op ecologisch, sociaal en cultureel vlak een positieve verandering in gang zetten, en veel kredietaanvragen die die intentie niet hebben vallen af," aldus de woordvoerder. "We doen geen 'lichtgroene' projecten omdat we de kwaliteit van de kredietportefeuille op een hoog niveau willen houden."

De bank heeft door de toevloed van spaargeld momenteel "liquiditeiten die nog niet in kredieten zijn omgezet en die kosten ons momenteel geld. Als er tijdelijk meer aanbod dan vraag is van geld, is dat zichtbaar in de hoogte van de rente. Het geld moet tenslotte met kredietverlening verdiend worden."

ASN Bank deelt IT-kosten met SNS

Navraag bij ASN Bank leert dat het duurzame merk van SNS ook merkt dat het "een uitdaging is om projecten te vinden die aan onze criteria voldoen en renderend zijn", aldus de woordvoerder. Die wijst er verder op dat ASN Bank en Triodos wat betreft het hanteren van duurzame criteria bij de 'Eerlijke Bankwijzer' heel vergelijkbaar scoren.

Met de kredietverlening richt ASN zich naar eigen zeggen niet actief op leningen voor MKB-ondernemers. De bank financiert veelal wat grotere duurzame projecten, bijvoorbeeld in de energiesector, en indirect ook woninghypotheken op basis van sociale criteria. "Qua risicoweging zitten we voor een groot deel in categorieën met een gematigd risicoprofiel."

Wat betreft de spaarrente wijst de woordvoerder erop dat ASN het als een voordeel ziet deel uit te maken van SNS. "Voor de IT en de backoffice maken we gebruik van de faciliteiten van SNS en daardoor kunnen we qua kosten behoorlijk efficiënt opereren. Dat speelt mede een rol bij de spaarrentes die je kunt bieden."

Deposito-rentes bij duurzame banken

Kijk je overigens naar de rentes voor spaardeposito's waarbij het geld wat langer vast staat, dan zijn de verschillen tussen Triodos en ASN Bank kleiner, dan bij de variabele spaarrente. Beide banken bieden momenteel relatief lage tarieven, blijkt uit onderstaande grafiek.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Lees ook

Bij deze Duitse bank moet je betalen om er geld te stallen

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl